Üdvözlöm honlapomon

Dr. Juhász Márk vagyok, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos. Orvosi diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem. Végzésem után két évtizeden át az egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinikáján dolgoztam, itt tettem le belgyógyászat és gasztroenterológia szakvizsgáimat, és védtem meg Ph.D. diplomámat.

Vezetőségi tagja vagyok a Magyar Gasztroenterológiai Társaságnak (MGT). Alapítóként részt vettem a Fiatal Gasztroenterológiai Munkacsoport (FIGAMU) és a Fiatal Gasztroenterológiai Szervezetek Európai Koordináló Bizottságának (ASTERYGS) létrehozásában.

Milyen problémákkal fordulhat hozzám?

Lisztérzékenység

Kitüntetett figyelemmel foglalkozom a lisztérzékenységgel (coeliakia, glutén szenzitív enteropathia). Gondozásomban több száz lisztérzékeny ember áll, akiknél a diagnózis felállítását vagy felülvizsgálatát, a társuló betegségek felkutatását, a diétás fegyelmezettség rendszeres ellenőrzését és a családszűrések megszervezését végzem. Rendszeresen adok elő a lisztérzékenyek országos egyesületének (L.É.O.E.) rendezvényein. Ebben a témában sok közleményem jelent meg az Orvosi Hetilapban, Magyar Belorvosi Archívumban és számos, házorvosok számára kiadott szakmai folyóiratban. Évente több alkalommal adok elő a lisztérzékenység aktuális kérdéseiről és kihívásairól orvostanhallgatók, szakvizsgára készülők és gasztroenterológusok, belgyógyászok és háziorvosok számára. 2007-ben konszenzus konferenciát szerveztem a lisztérzékenységről. 2008-ban a szerkesztésemben jelent meg a "Coeliakia - a közös kihívás" című szakkönyv. ASpringMed kiadó gondozásában 2012. áprilisban jelent meg a "Lisztérzékenyek kézikönyve", melyről részletesen a Publikációk menüpontban olvashat.

Gyulladásos bélbetegség

Egyre növekszik a gyulladásos bélbetegségben (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) szenvedők száma (www.crohn-colitis.hu). Magánrendelésemen mód nyílik a gyakran sokéves panaszokkal és dokumentációval jelentkező páciensektől a kórtörténet feltárására, fizikális vizsgálatára, és a szükséges vizsgálatok, megbeszélésére, megtervezésére és elvégzésére.

Refluxbetegség

Korunk egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegsége, igazi civilizációs betegség. A kórkép változatos tünetek formájában jelentkezhet, ezért a felismerése sem minden esetben egyszerű. A refluxbetegség komplex kezelést és mind a páciens, mind a gasztroenterológus részéről sok türelmet igényel.

Jó és rosszindulatú emésztőrendszeri daganatok felismerése, kezelése

A tápcsatorna mindegyik szakaszán előfordulhatnak a jóindulatú daganatok, az ún. polypok, és a rosszindulatú daganatok; mind a polypok, mind a rákos megbetegedések a vastagbélben a leggyakoribbak. Kiemelkedő fontosságú ezért vastagbéltükrözés, mint rákszűrő eljárás elvégzése legkésőbb 50 éves korban tünetmentesség esetén is. A vastagbélrákra utaló alarmírozó tényezők (fogyás, véres széklet, székelési szokások megváltozása, állandósuló hasi fájdalom, hőemelkedés-láz, éjszakai izzadás) fennállása esetén, illetve a vastagbél polypok és vastagbélrák halmozott családi előfordulása esetén a colonoscopiat életkortól függetlenül is el kell végezni. A vastagbéltükrözés az egyetlen olyan szűrővizsgálat, melynek során nemcsak a diagnózis felállítására van lehetőség, hanem egy ülésben (ugyanazon vizsgálat során) a rákmegelőzés is elvégezhető, a polypok endoszkópos úton történő eltávolítása révén.

További betegségek, diagnosztikája, kezelése és gondozása

Irritábilis bél szindróma, funkcionális emésztőszervi panaszok, tejcukor-érzékenység, kontaminált vékonybél szindróma, vastagbél diverticulosis.